25.02.2010 г.

Facial

или основните стъпки при процедура на лице

Facial - фейшъл.
Една единствена дума на английски означава това, което на български обясняваме като процедура за лице, козметична процедура за лице, терапия на лице.

Какво точно представлява фейшъл?
Вече всяка козметична фирма си има специфични процедури за лице и тяло и обучава козметичките, които започват работа в нейните салони.
Аз съм изкарала обучение с продуктите на Thalgo, Ahava, Guinot, Nora Bode Kosmetik.

Но каквито и разновидности да има един фейшъл, основните стъпки са едни и същи и то в следния ред:
- почистване,
- масаж,
- маска
- и нанасяне на подходящ крем.
Много рядко, например в една от процедурите на Guinot (Гино), маската предшества масажа.
Разновидностите в процедурите идват от разнообразието на продуктите и от използването на електрически уреди - не се плашете-e-e, става въпрос за удоволствие и красота!!!

Почистването следва няколко стъпки.
Козметичката първо почиства сенките за очи, спиралата и червилото. Използва се специален лосион, наречен Eye Make Up Remover (ай мейкъп римувър), което в превод ще рече лосион за сваляне на очен грим.
Но често се използва и тоалетно мляко.

После следва почистване с тоалетно мляко на деколтето, шията и лицето, като тоалетното мляко се масажира поне 3-4 минути, за да може да попие грима и нечистотийте, наслоени върху кожата.

С тонер/лосион се почистват остатъците от тоалетното мляко.

Следва почистване с ексфолиант или скраб на пара.
Според дефиницията, скрабът е малко по-силен продукт от ексфолианта и се използва при мазна/проблемна кожа. Но аз, лично, не намирам някаква голяма разлика.
Ексфолиантът премахва мъртвите клетки и често се справя с черните точки. Този процес се прави на пара, тъй като парата отваря порите и това позволява по-дълбоко почистване.
Ексфолиантът подобрява структурата на кожата и заглажда лицето.

След ексфолиацията, лицето пак се почиства, овлажнява и освежава с тонер.

При проблемна кожа, почистването включва още една стъпка - екстракция или изстискване на гнойни пъпки и черни точки (комедони).
По този въпрос имам специална позиция и макар често да срещам неразбиране и отпор, твърдо я отстоявам.
Включвам тази стъпка само когато работя върху мазна/проблемна кожа или ако видя ясно изразени комедони.
Опитът и наблюденията ми показват, че порите не само отново се пълнят, но около старите се появяват нови черни точки. Често чувам изрази като: Толкова ми беше чисто лицето за месец-два и после - същата работа. Ще сменям козметичката!
Вместо да възпалявам лицето, предпочитам малко повече работа с ексфолианта под парата и после да поставя дълбоко почистваща маска.

След почистването следва масажът.
Най-приятната част от процедурата.
Изключително полезен, защото задейства всички системи и докато в организма започва да кипи дейност, вие отмаряте.
При специализираните процедури, които включват работа с уреди, мануалният масаж се съкращава до 10-тина минути, а някъде въобще отсъства. Затова най обичам да видя в ценоразписа на козметичен салон Класическа процедура за лице. Масажът трае 20 минути. Или поне би трябвало.

Преди 10-ти (ноември!) ходех на козметик в Центъра за Красота на ул. В. Коларов, днешната Солунска в София. Там, както навсякъде, ставаше с връзки.
Непознатите връзки си чакахме реда навън, пред козметичната стая. А вътре беше пълно с приятелки на козметичката. Една си държи лицето на парата, друга лежи намазана с маска, трета просто е там да си сподели неволите. Разговорите не спираха. Не си спомням случай козметичката да се е съсредоточила върху мен. Първо ми възпаляваше лицето с ненужно изстискване, а после ми правеше масаж с едни и същи движения, докато изслушваше приятелките си. Тръгвах си зачервена, грозна и отчаяна, но продължавах да се връщам! (На това нямам обяснение!)
Надявам се никъде вече у нас да няма подобни сцени.

След масажа следва маската.
Маските биват дълбоко почистващи, хидратиращи (овлажняващи) и подхранващи. Козметичката ще ви избере маска според типа кожа.
Оставя се на лицето около 10-тина минутки.

След маската се нанася подходящ крем според типа кожа.

Има няколко много важни неща, които не трябва да правите след процедура на лице:
  • Не трябва да пипате лицето си с ръце.
  • Не е желателно да нанасяте грим - пудра или фон дьо тен. Спирала за очи - ОК. Червило - ОК.
  • Не трябва да излагате лицето си на слънце.
  • Ако се разкрасявате за специално събитие, не си правете фейшъл в деня на събитието. Направете си процедурата ден-два преди това. Кожата, все пак, трябва да отпочине и да улегне след работата върху нея.
Лицето ви изглежда най-добре в деня след фейшъл!

1 коментар:

The blog of Annie Peheva каза...

Наистина полезни съвети. Сега ми се изясниха доста неща за стъпките на фейшъла.
Много благодаря!