19.04.2010 г.

Не си правете оперативни интервенции в козметични салони!

Не си инжектирайте течен силикон или хидрогел!
Опасно е!

От Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия алармират,
че козметични салони неправомерно изземват функции на клиниките по пластична хирургия, предлагайки процедури като премахване на бенки и инжектиране на мастни витамини.

Специалистите предупреждават, че предлагането на подобни услуги от лекари по обща медицина,
от професионалисти с малък опит или още по-лошо -
от непрофесионални лица, като например, козметички, 
представлява сериозен риск за здравето на клиентите.
Оперативни интервенции трябва да се правят само в лечебни заведения и то от специалисти и в никакъв случай в козметични салони!

Председателят на организацията, д-р Димитър Евстатиев, даде за пример скорошен случай на грозен оток върху устните на младо момиче, което е било инжектирано с витамин Е от козметичка.

Прилагането на някои видове филъри в естетичната хирургия, като хидрогел и течен силикон, може да доведе до усложнения, които не могат да бъдат отстранени. Особено опасен е украинският хидрогел.

Перманентните филъри могат да предизвикат
- силикономи - видими възли по кожата,
- трайна промяна във формата,
- както и възпалителни процеси. 

Усложнения след операциите могат да възникнат
- от препаратите,
- от материалите,
- от липсата на стерилност,
- а също и от недисциплинираността на пациентите, особено в следоперативния период.

На 24-ти и 25-ти април, в столицата ще се проведе конференция по естетична хирургия, на която ще бъдат обсъдени проблемите.
Поканени са над 40 пластични хирурзи, които ще излязат с официално становище какво и как да се прилага в този тип хирургия и какво да се избягва.

Не само терминологията обърква пациентите, трябва да се произнесем кой може да практикува естетичната хирургия, къде и как да става това,
казва д-р Страхил Ефремов.

Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия е създадена през 2000 г.
В нея могат да членуват само лекари с необходимата специалност, за които има препоръки.
В момента те са 43-ма.
 
В България има пет държавни клиники по пластична хирургия  - в София, Пловдив и Варна.
Частните са 13 - десет в столицата и три в Пловдив.
 
Хирурзите съветват жените с гръдни импланти -независимо на коя фирма са имплантите - най-малко веднъж в годината да минават на преглед, макар имплантите да нямат срок и да не пречат на бременността и на кърменето.

На много жени у нас са поставени френските импланти PIP, които бяха изтеглени от пазара поради нерагламентирани съставки в силиконовия гел.

...

1 коментар:

филъри цени каза...

И според мен е напълно излишно да се правят каквито й да е било интервенции по лицето или по тялото, щом те са вече оперативно, освен ако не се налага по една или друга причина.Важно е д успеем да запасим естественият си вид и да не придобиваме един безизразен поглед.Тогава вече ще е късно и няма как да се върнем на зад.Виждаме колко много известни хора вече са се пристрастили към тях.Тук ни пишете много интересни факти и дано всеки един да се замисля предварително.И задължително трябва да се извършват от специалисти.