6.03.2010 г.

Инцидент с пасажерския кораб Louis Magesty

но на кипърците не им пука

03. 03. сряда – три тройки, Бога ми!
Поредният инцидент с пасажерски кораб на кипърската компания Louis Cruise Lines.
Не мога да остана безучастна по няколко причини.

Първо, пет години бях част от този живот. Пътувах и работих като спа терапевт и спа мениджер на различни пасажерски кораби. Обиколих половината свят. Наясно съм с плюсовете и минусите на вълнуващото ежедневие - всеки ден да си на различно място, да видиш красотата и разнообразието на нашата Земя, непрекъснато да срещаш нови, интересни хора, но същевременно да живееш под вода в едно затворено общество и винаги да си подготовен да посрещнеш неочакваното! (И накрая, оказва се, си недостатъчно подготвен.)

Второ, директорът на хотелската част на Louis Magesty, италианецът Вито Скоба (Vito Sgobba), който е дал интервюто за CNN от Барселона, се оказа мой стар познат. Работили сме заедно на Sundream, един от корабите на английската пасажерска флотилия Sun Cruises, която, за съжаление, фалира. Появата на познат човек ме прави още по-съпричастна.

Трето, работила съм на 3 от корабите на Louis Cruise Lines.
На Thomson Spirit и на още два кораба, когато бяха собственост на друга корабна компания:
- сегашната Aegean Perl, някога Seawing от Sun Cruises и
- Aquamarine, някога Carousel – също Sun Cruises.
Кипърската корабна компания Louis Cruise Lines започна да набира мощ след събитията на 11-ти септември, когато малки корабни компании тръгнаха към фалит, а Louis започнаха да купуват кораби на много изгодни цени.

Четвърто, изкушена съм да подредя в хронологичен ред инцидентите, които периодически се случват с Louis Cruise Lines, защото съм изумена как кипърците веднага се изправят, поизтупват неприятностите и продължават невъзмутимо напред.

Поразрових се из форумите, където хората пишат за инцидентите, свързани с тази кипърска компания и се изненадах колко много недоволстват и протестират срещу отношението на компанията към пострадалите. Хората се оплакват и по форуми, и по блогове.
Louis Cruise Lines, обаче, продължават да набират клиенти и да разрастват бизнеса!

03.03.2010.
Три огромни вълни удрят Louis Magesty една след друга. Пагубни са втората и третата вълна. Предполага се, че са били около 8-10 метра високи.
Корабът е извършвал 9-дневен круиз в Средиземно море по маршрут Генуа (Италия), Марсилия (Франция), ден в море, Танжер (Мароко), Казабланка (Мароко), Кадис (Испания), Картаген (Испания), Барселона (Испания), Генуа.
Когато отплавали от Картаген, времето било лошо и капитанът съобщил, че пропускат Барселона и се отправят към Генуа.
Инцидентът станал в Лионския залив (Gulf of Leon), където корабът попаднал в буря, а този залив е известен с големите си вълни при буря.
Големи вълни в средиземноморието не са рядкост, но огромни вълни с такива размери се случват веднъж, два пъти годишно, казва испанският океанограф Марта Де Алфонсо. Ветровете са били със 100 км в час.

Вълна ударила 5-ти дек в предната част на кораба и изпочупила големите прозорци на един от салоните за отмора на пасажерите. С огромен трясък е пропаднала и част от тавана.
Под падащите стъкла и таван са загинали двама души - германец на 69 и италианец на 52. Очевидец е разказал как видял парче стъкло да се забива в лицето на единия от мъжете и той починал на място.
Корабът, все пак, отплавал за Барселона, за да оставят ранените (около 14 човека) в болница.

На кораба е имало близо 2000 души – 1350 пасажери и 580 екипаж.
По време на бедствието са помагали и много пасажери - лекари и медицински сестри по професия..

Това е любителско видео, направено от пасажер:

http://www.youtube.com/watch?v=R1lHyqo3FKc

Според думите на говорителя на корабната компания, корабът подновява круизите си на 14-ти март, 2010.
Louis Cruise Lines са закупили Louis Magesty от Norwegian Cruise Lines, Норвегия, едва през февруари 2009.
Хората, които пишат по форумите, задават интересни въпроси. Като например, дали тези вълни щяха да изпочупят стъклата на кораб като Qeen Mary 2. Защото се знае, че гърците обичат да минават тънко – при ремонти...и т.н.

2009-та - безпрепятствена.

През май 2008, корабът Аквамарин (Aquamarine) акостира спешно на остров Милос, тъй като в корпуса е открита голяма дупка.

следва...
Инциденти с Louis Cruise Lines

Прочетете още:
Мечтая да живея в плаващия град
Спа удоволствия на круизен кораб
Спа удоволствия на круиз. Карма Спа
Удоволствие дебне ...
Sanus Per Aquam - Здраве чрез вода
Спа Етикет
...

3 коментара:

Valkocompany каза...

Много тежка ситуация за този лайнер

Анонимен каза...

Една от мечтите ми се изпари !

Анонимен каза...

Nice fill someone in on and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you on your information.