7.04.2010 г.

Почистване на черни точки - лошият навик, който обожаваме!

Домашни грижи
Професионалният термин за изстискване на черни точки (комедони) и пъпки е екстракция.

Когато се подложим на екстракция в козметичния салон, обикновено е доста неприятно и боли.
Когато, обаче, ние сами си чоплим лицето, изпитваме удоволствие, макар че, ... пак ни боли!

Много е приятно да седнеш пред огледалото и да подхванеш черните точки и пъпки.
Нищо лошо!
Само че, трябва да знаем как да го правим, за да не си възпалим лицето.

Това, което никой не ви казва!!!
Колкото по-често изстисквате черните точки, толкова по-бързо същите пори отново се пълнят със себум, а около тях се появяват нови черни точки!

Тайната за успешна екстракция е следната:
1. Лицето да е почистено - с тоалетно мляко и тонер.
2. Ръцете ви да са идеално чисти.
3. Показалците (с които изстисквате) да са омотани в салфетки.
4. След всяко изстискване да натиснете мястото с напоено в спирт памуче, за да спрете болката и възпалението.

С други думи, тайната на ефективната екстракция е хигиената. Ако лицето ви е непочистено, а ръцете неизмити и след екстракция не дезинфекцирате мястото, то вие давате зелена светлина на микроби и бактерии да навлязат в кожата ви!

Професионални съвети:

  • Екстракцията е най-ефективна след парна баня на лицето, тъй като парната баня разширява порите и омекотява черните точки и насъбралия се в порите себум.
  • След парната баня направете ексфолиация на лицето и част от работата ви по екстракцията ще отпадне, тъй като ексфолиацията ще отстрани една част от черните точки. Като приключите с парната баня, не подсушавайте лицето, а нанесете ексфолиант и оставете върху влажното лице за около две минутки. После направете ексфолиация, като масажирате ексфолианта с въртеливи движения на пръстите. Не прилагайте силен натиск. Масажирайте около минута - две. После изплакнете с хладка вода, огледайте добре лицето си в огледалото и чак тогава пристъпете към екстракция, т.е., само ако е необходимо.
  • И следвайте тайната - ръцете да са чисти, използвайте салфетки и след всяко изстискване притискайте мястото с напоено в спирт памуче, за да притъпите болката и да възпрепятствате възпалението. Не използвайте нокти при екстракцията, прилагайте натиск с възглавничките на пръстите. 
  • Ако някоя пъпка или точка ви се опъва, не я насилвайте. Оставете ежеседмичната парна баня и ексфолианта да си свършат работата и после опитайте пак. Оставете пъпката да узрее и когато изстисквате, непременно дезинфекцирайте със спирт.
След екстракцията направете дълбоко почистваща маска. Тя ще подпомогне почистващата процедура и ще успокои кожата на лицето.
Включвайте екстракцията като стъпка от почистването на лицето само веднъж месечно и то, ако е необходимо.

Редът е следният:
- почистване на лицето с тоалетно мляко и тонер;
- екстракция;
- маска;
- нанасяне на подходящ крем.

Не очаквайте след едно почистване на лицето - независимо дали правите това у дома или в козметичния салон - то да остане чисто завинаги.
След време различно - според типа кожа, начин на хранене и на пиене и начина ви на живот - отново ще е необходимо почистване.
Това е просто нормално.

Но за да избегнете честата и прекомерна поява на комедони (черни точки) и пъпки,
- почиствайте ежедневно лицето си с тоалетно мляко и тонер,
- ежеседмично правете парна баня и ексфолиация
- и консумирайте повече плодове и зеленчуци.
Може да звучи банално, но е така! 

Ако имате от онези ситни бели точки около очите, ще трябва да отидете на козметик. И не във всеки салон ще намерите тази услуга, защото белите точки трябва да се пробият със специална игла, за да бъдат изчистени.

Дано съм ви била полезна!

Прочетете още по темата:
...

3 коментара:

Счетоводител каза...

Не искам да споря с професионалист, но парната баня не винаги е най-доброто решение. Има хора (като мен), на които просто им прилошава от нея.

kate.mj каза...

Най-важна е вашата безопасност! Избягвайте/прекратявайте всичко, от което чувствате дискомфорт. А в козметичния салон непременно предупредете, че от парата ви прилошава! Грижите за лицето трябва да бъдат удоволствие, а не дискомфорт.

kate.mj каза...

Най-важна е вашата безопасност! Избягвайте/прекратявайте всичко, което ви носи дискомфорт. Вкъщи използвайте напоена в топла/гореща вода (според поносимостта) хавлиена кърпа върху лицето вместо парна баня. А в козметичния салон непременно предупредете, че от парата ви прилошава!