10.04.2010 г.

Мечтая да живея в плаващия град!!!




Този град наистина съществува.
Нарича се 'The World' - Светът.
'The World' не е обикновен круизен кораб.
Той е собственост на тези, ... които живеят там!


В този 12-етажен град има 165 жилища - 106 апартамента и 59 студия с различна големина. Всички те са частна собственост. Цените започват от 825 000 щатски долара и достигат 8 милиона. Някои жилища вече се препродават. Но ако сте кандидат-купувач, трябва да имате в наличност минимум 5 милиона. Такова е изискването на борда на директорите на кораба, в който членуват само собственици.

В плаващия град непрекъснато пребивават между 100 и 300 човека. Някои собственици живеят постоянно на кораба, а други само за по няколко месеца - през останалото време предоставят жилището си под наем.
Собствениците са от 40 различни страни. Не зная дали тази бройка включва България, но ако някой има информация, моля да сподели!

Плаващият град си има всички удобства. От ресторанти, които предлагат различни видове кухня, до спа и фитнес, тенис корт и казино и, разбира се, магазини - включително плод-зеленчук.

Ресторант East предлага азиатска кухня.
The Marina - морска кухня.
Tides - средиземноморска кухня.
В Portraits може да поръчате да ви приготвят всичко, което ви се яде.
Може да хапнете и в грил-ресторанта край басейна или да си купите сандвичи и бутилка вино от Fredy's Deli и да се усамотите на някоя палуба или на собствената си веранда.
Ако и това не ви удовлетворява, на ваше разположение е готвач, който готви по домовете!!!





Този кораб си има магазин Graff - верига за изключително скъпи бижута (миналият август обраха лондонския Graff в Mayfair и задигнаха бижута на стойност 40 милиона английски паунда).

Вечер може да отидете на кино, на шоу, или да почетете в библиотеката. Може да седнете и в интернет-кафето, макар че всяко жилище има интернет достъп.

На кораба непрекъснато се качват лектори, които изнасят беседи за историческото и културното наследство на регионите, през които плава корабът.

Провеждат се класове по танци, морска навигация, чужди езици, компютърна грамотност, фотография, готвене, изкуство и занаяти.
На всяко пристанище се организират индивидуални и групови екскурзии.

Корабът непрекъснато обикаля света. Годишно посещава близо 100 пристанища и във всяко пристанище остава от 2 до 5 дни.


Днес, например, 10-ти април, 'The World' е в Дубай. Ще отплава след няколко часа. И знаете ли накъде?
Captain's choice. Накъдето реши капитанът!
Да-а-а! Съществува и такъв вариант в маршрутите на този плаващ град!
Но накъдето и да тръгнат, на 25-ти април корабът трябва да акостира в Сафага, Египет.
'The World' ще бъде близо до България на 15-ти май, когато ще акостира в Пирея, и на 1-ви юни, когато ще бъде в Сплит, Хърватска.

Идеята за този плаващ град с частни домове е на норвежкия корабен магнат Knut U. Kloster Jr. Тази фамилия има дълги традиции в корабната индустрия. Това са същите онези Клостер, създатели и собственици на престижната NCL - Norwegian Cruise Lines (Норвежки Круизни Линии).

Кнут Клостер Младши излиза със своята идея през 1995-та и 7 години по-късно, на 29-ти март 2002-ра,
'The World' е пуснат на вода и отплава от Осло със 70 щастливи собственици на борда.

Корабът е построен в Риса, Норвегия. Дълъг е 196 метра, широк 30, а тонажът е 43 000. Плава под бахамски флаг.

През октомври 2003-та, собствениците на жилища купуват и самия кораб.

За кораба продължава да се грижи компанията ResidenSea, чието име в превод от английски означава морски дом. Главният офис на ResidenSea е в Мирамар, Флорида. Те се грижат за абсолютно всичко, що касае 'The World' - от подбора на персонал до най-малкия ремонт.
Бордът на директорите на собствениците, пък, дава направления по отношение на маршрути, финанси и lifestyle-а в техния град!!!

На кораба работят 250 човека и там няма текучество!!!

Собствениците плащат годишна такса за поддръжка на кораба. Тя се изчислява възоснова на квадратурата на притежаваното жилище и се плаща на тримесечни вноски. Парите се харчат за гориво, ремонти, пристанищни такси, заплати на персонала ...
Ако притежавате апартамент от 100 квадратни метра, то годишната ви такса ще възлезе на около 220 500 долара.

Ако искате да наемете студио за двама в този уникален град, това ще ви коства между 1300 и 2300 долара на ден, като цената включва нощувка, храна и напитки, пристанищни такси и бакшиш за обслужващия персонал. Цената варира в зависимост от сезона и датите на пътуване.

Луксозно студио ще ви струва между 1500 и 2500 долара на ден, а луксозен апартамент - между 2500 и 4750 долара дневно.

Квадратурата на студията варира между 27 и 94 квадратни метра, а на апартаментите - между 100 и 300 квадратни метра.

Е, има и неудобства!
На кораба не се разрешават домашни любимци!

Лукс on 'The World'
снимки: aboardtheworld


 



  
Bunyan Tree Spa 





Прочетете още:
...

5 коментара:

Unknown каза...

i would love to have three weeks on a cruise ship with my hubby. Would an owner lend me their space for 2 weeks sailing wherever.

(Just hope that none of us gets sea-sick, lol)

kate.mj каза...

Hey! Tisha!!! I did 5 years on cruise ships as a spa therapist! My baby blog is all about health and beauty and cruise stories. My dream goal now is to get to experience life on cruise ships from the other side! When I do, I'll definitely invite you!!!
Love
Kate

Анонимен каза...

Уау! Благодаря ви! Винаги съм искал да пиша в сайта си нещо подобно. Мога ли да взема част от вашия пост в блога си?

kate.mj каза...

до Анонимен: да, вземете си каквото ви е необходимо, но оставете линк и към моя блог!

екскурзия египет каза...

Много приятен блог, поздравления.Качили сте страхотни снимки и направо се замечтах да бъда някъде там сега. Хубава е идеята за този плаващ град с частни домове , доста е умен норвежкия корабен магнат Knut U, който го е измислил, знае как да печели пари и слава. Kloster Jr. Тук веднага и аз се досетих за създателите и собствениците на престижната NCL - Norwegian Cruise Lines , но който е в тези среди няма как да не се сети.Продължавайте да споделяте с нас.